Reklama
 
Blog | Richard Händl

Naši politologové

 

Dolní komora načeho parlamentu schválila ústavní novelu o přímé volbě prezidenta. Dá se říci, že v podstatě vybojováno jest. Prý asi 85 procent voličstva tak chce, a v logice věci by mělo být, aby jim poslanci a senátoři vyhověli.

 

Jenže naši zastupitelé ve své velké většině to chtějí už dávno, nicméně jaksi se to ne a ne povést. Vždy to zadrhlo na způsobu přímé volby prezidenta, jeho kompetencích, zkrátka se vždy něco objevilo, přes co nejelo ani Pendolino. A naši zákonodárci se dušovali, že to nebylo jejich vinou.

Z těchto zkušeností vycházeli všichni, kdo se v posledním roce (třeba, ale i dřívě) vyjadřovali na dotazy v médiích, zda se konečně přímá volba prosadí či ne.

Novináři se samozřejmě na tyto věco ptají především odborníků. Dá se říci, že lidé, kteří by se měli vyznat nejlépe v domácí politice, se všichni spletli! Aspoň já si nepamatuji, a ani po hledání (ne příliš bedlivém) na internetu, na nikoho, kdo by věřil a tvrdil, že přímá volba prezidenta bude.

Reklama

 

Pár příkladů:

 

13.2. 2011 politolog Jiří Pehe – přímá volba s největší pravděpodobností nebude

Václav Havel v březnu 2011, přímá volba nebude

v červnu v Moravcových otázkách bývalí premiéři Fisher a Zeman, přímá volba nebude

říjen 2011 politický komentátor Petr Uhl – nebude

Karel Schwanzerberg v říjnu 3011 řekl – nebude, byl by to zázrak

 

A také všichni novináři pozvaní do mnoha diskuzí, kde bylo nastoleno dané téma na ČT (včetně šéfredaktora Respektu E. Taberyho) na položenou otázku o možnosti přímé volby prezidenta odpovídali naprosto shodně (a samozřejmě vyhýbavě). „Myslím si , že ačkoliv se zastupitelé vyjadřují, že přímou volbu chtějí, opak je skutečností, a přímá volba tak podle mého nebude.

 

To jsou tedy odborníci! Kde jsou jejich informatorské zdroje? Politické zkušenosti? Jejich politologické vzdělání? Naprosto vyhořeli, a všichni! Něco podobného se ostatně stalo „odborným“ odhadům i při minulých parlamentnách volbách. Zkrátka odhad, jak ze silně zaprášené křišťálové koule.

 

Samozřejmě, úplně vyhráno s přímou volbou ještě není, zbývá schválení horní komorou parlamentu, a ještě se musí změnit volební zákon.

 

Pro příznivce přímé volby prezidenta republiky mám ale dobrou zprávu. Všichni O D B O R N Í C I tvrdí,, že to ostatní je už brnkačka.