Reklama
 
Blog | Richard Händl

Hospoda U Černého vola, verze II.

 

No, - byl jsem předstižen. Pánové Kloda a Čižinský v níže uvedeném blogu o zavření populárné pražské hospody U Černého vola skoro všechny informace k této „cause“ napsali přede mnou. Jako dlouholetý štamgast v této hospodě jsem se cítil trochu nepatřičně odsunut, protože přece puvoir psát o Černém Volovi na RB bych měl mít přece já.

Jenže, ono se to velmi hodí. Spláchnu tak dva hmyzí jedince jednou ranou. Příběh o zavření této slavné hospůdky je totiž jinak.

 

 

Minulou středu jsem přišel, jako každý týden, k Volovi, a dozvěděl jsem se naprosto nečekanou novinku, že hospoda se od zítra (1.12.11) zavírá.

Seděl sem u stolu štamgastů, a hned byli slyšet názory, jak zrádní ONI (Kalousek, Schwarzenberg, prezident, finanční trhy, radnice Prahy 1 a jiní oškliví kazisvětové) chtějí kvůli mrzkému penízu, známostem a STBácké klice zahubit ten autentický koutek pražského hospodského světa dob minulých. Velmi to tak zapadá do negativního vidění všech možných zpráv ve většině medií, tento blog nevyjímaje.

Reklama

Nebudu znovu popisovat všechny skutečnosti a fakta, obsažená ve článku pánů Kloudy a Čižinského, jen ty co jsou jiné a jiná.

Skutečnost je taková, že Sdružení za záchranu Černého vola, které vzniklo v první půlce devadesátých let za účelem udržení stávající atmosféry, koloritu, cen a dlouholetých hostů v tomto zařízení, tuto hospůdku pronajatou nemělo! Hospodu u Černého vola měl pronajatu její vedoucí (jména nebudu uvádět), jako fyzická osoba. Pravda, on sám je členem uvedeného sdružení, ale také může být k tomu i u rybářů a fotbalistů.

Prostě milý pan vedoucí (můj kamarád) jde do důchodu, a protože vše chce mít v cajku, tak napíše bez nějakých konzultací dopis na radnici Prahy 1 (tedy majiteli domu a hospůdky v něm), v němž oznamuje, že on jde do penze, a vypovídá tedy nájemní smlouvu ke 30. listopadu 2011 (ta přitom měla desetiletou platnost až do příštího roku). K tomu ještě napsal dopis, že chce, aby nájem přešel na jeho kolegu (zástupce) což jsme věděli, má to logiku a všichni zúčastnění si mysleli, že s tím nemůže být žádný problém. On by také asi nebyl, nájem by přešel a bylo by to. Jenže chyba je v té dobře myšlené, ale zbytečně aktivní výpovědi z nájmu bývalého pana vedoucího. Díky ní se totiž musí konat ze zákona výběrové řízení, a v něm je už přihlášen další účastník, což jsou prý Plzeňské pivovary.

Tedy, kulišárny radnice, která je údajně o pět kroků napřed, v tomto případě nejsou pravda!

Podle mých zpráv se majitel, tedy radnice Prahy 1 bude snažit, aby ve výběrovém řízení nemusela být hlavním kriteriem cena. Veřme tomu. Nicméně je dobré tuto víru podpořit nejlépe podpisem petice, která je zde http://www.petice24.com/cerny-vul

 

Také není pravda, že na Malé Straně a Hradčanech (pro místní je to jeden celek) si není kam zajít na pivo v českých cenách, To je už dlouho neplatný mýtus. Dnes na Malé Straně jsou hospody hojně navštěvované domácími lidmi s přijatelnými cenami v počtu zhruba stejném, jako tomu bylo před kapitalismem. Pravda, je i dost víceméně prázdných restaurací luxusnějšího charakteru, které snad mohou sloužit jako pračky peněz. Ty ale, pokud je (a už je) kam chodit, hospodské znalce nijak nezajímají a netrápí.

Problém Malé Strany je ten, že odsud z velké části zmizelo místní obyvatelstvo (a ne, že tam nejsou hospody pro domorodce).

Malá Strana vždy byla z hlediska společenského celopražská záležitost, a tak ve známých hospodách U Slunců, U kocoura, U Bonaparta a dalších sedávalo osazenstvo z celé Prahy, místní malostranští sousedé byli vždy v menšině. To samé platí i dnes.

 

Jenže, co by to bylo za život, kdyby se, aspoň každý den, trochu nebrečelo (a nenadávalo), že?